Medit Hybrid problems. Need help please.

B

bcmmdl

Member
Full Member
I have a Medit Hybrid that I purchased in new in 2015 if I remember correctly. I didn't start really using it till late 2018. It's been working great all year. As of this afternoon it wasn't wanting to connect and if it does it is slow as hell to scan and isn't showing a preview image of scan area. I've tried different USB cords and ports. Updated and checked all connections. I'm at a loss and don't even know who to beg help from since I purchased from Praxxis Dental (Brabant) in Sacramento. I don't think they are in the digital resale business anymore. Has anyone experienced this sort of problem or can you point me in the right direction please? I'm a one man lab (18 yrs.) and don't have an extra 10-15k sitting around to overnight one to me. Any help would be greatly appreciated! Thank you.
 
Glenn Kennedy

Glenn Kennedy

Well-Known Member
Donator
Full Member
Some other things to try if you don't get in touch with Joonie immediately:
  • Try another computer if you have access to one.
  • Make sure Windows is up to date.
  • Make sure your BIOS, BUS, USB drivers are up to date. (Dell makes this pretty easy)
  • Don't connect the USB cable through any extenders, hubs, etc. Connect directly to the USB 3.0 port on your PC's motherboard. This link will help with USB port identification: https://www.sweetwater.com/sweetcare/articles/how-do-i-know-if-my-computer-has-usb-3-0-ports/
  • Good luck and please post the solution once you have this resolved so others can benefit from your experience.
  • One other thought, Medit shipped a USB card with their scanners. I am not sure if they did that will all Hybrids but they were doing it with the T series. If you still have that card you could install it on your PC and see if that solves the problem.
 
Last edited:
JMN

JMN

Christian Member
Staff member
Donator
Full Member
Some other things to try if you don't get in touch with Joonie immediately:
  • Try another computer if you have access to one.
  • Make sure Windows is up to date.
  • Make sure your BIO, BUS, USB drivers are up to date. (Dell makes this pretty easy)
  • Don't connect the USB cable through any extenders, hubs, etc. Connect directly to the USB 3.0 port on your PC's motherboard. This link will help with USB port identification: https://www.sweetwater.com/sweetcare/articles/how-do-i-know-if-my-computer-has-usb-3-0-ports/
  • Good luck and please post the solution once you have this resolved so others can benefit from your experience.
Guessing he probably means BIOS
 
B

bcmmdl

Member
Full Member
I was very happy to get a call from Medit last night around midnight. But like a car problem it had resolved itself about 30 minutes before they called. The only explanation I can come up with is overheating of either the scanner or the usb hardware in the computer. The medit tech checked out all the drivers and software side through meditviewer. He also said they’ve never had an issue relating to overheating. I say overheating cause I keep the scanner/computer in a cabinet type enclosure. After moving it onto open countertop and letting it sit a hour it began working normal. Possibly a usb cord being too close to other cords. I’ll report back after keeping it out of enclosure for awhile. It’s a great machine so I’m hoping it’s a computer problem. I really appreciated Medit calling from Korea within a few hours of receiving my email.

Computer is a laptop not a desktop just to clarify

[Mod edit: Merge posts]
 
Last edited by a moderator:
Guest Room
Help Users
  • No one is chatting at the moment.
  • Chat Bot:
    Room has been pruned!
    Chat Bot: Room has been pruned!
    Top Bottom