Vita Azkent plus stains rough texture with no gloss

D

dabza

Member
Messages
3
Reaction score
0
hello guys , iam having troubles with vita azkent plus stains , after firing it gives a rough texture on the ceramic with no gloss
i heard that i The materials should be mixed at least 12 hours before first use. This will ensure that all stain particles are completely saturated with liquid wich

IS INSANE .
please help guys , if there is another way or what iam doing wrong , and thank you all
 
Affinity

Affinity

Well-Known Member
Full Member
Messages
5,991
Reaction score
1,062
Get a better glaze. Insync, miyo, GC lustre paste. Never had any luck with akzent stains, theyre old news.
 
ps2thtec

ps2thtec

Well-Known Member
Donator
Full Member
Messages
2,223
Reaction score
620
AKZENT + stains are just stains and they require
a glaze such as AKZENT glaze to be fired over them.

What does the IFU manual say?

You mention Ceramic, what type? Porcelain to metal, emax, zirconia?
 
Last edited:
Affinity

Affinity

Well-Known Member
Full Member
Messages
5,991
Reaction score
1,062
Yes, the stains do not contain glaze like newer materials, you have to mix them with glaze.
 
PCdental

PCdental

Member
Full Member
Messages
44
Reaction score
1
If you are using a large amount of stain:
1. Mix thoroughly (you don't have to wait 12 hours)
2. Do a "Stains Fixation" firing https://www.vitanorthamerica.com/en-US/VITA-AKZENT-Plus-67.html
3. Use akzent glaze with additional staining and do a "Akzent Glaze" firing (see manual from #2)

If it is not coming out well after that, raise your high temp in 10 degree increments. If you are using Zr, make sure you have a lower heat rate (about 70/min) and longer cooling time (6 min single, 10 min bridge) and set your cool temp at 800 or lower.
 
Top Bottom