• Welcome to Dental Lab Network
    1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

    Issues with ColLab2013

    Discussion in 'Dental-CAD' started by Prosthodontics, Jun 19, 2017.

    1. Prosthodontics

      Prosthodontics New Member Full Member

      Joined:
      Mar 2012
      Messages:
      26
      Likes Received:
      2
      Hi,

      I am just wondering if anyone else is having issues with their ColLab2013 update?

      I have an Identica Blue scanner (2015), running Windows 10 and running 2015 version 5675 exocad. ColLab kicks me off every time when I press the scan button in both ColLab itself or via the exocad link. The original Identica Blue software works still though.

      Once the problem with ColLab is rectified, does anyone shed any light how to remove the "scan" button in exocad DB that links the old Identica Blue software and just leave the ColLab button?

      TIA.
       
    2. Getoothachopper
      Amused

      Getoothachopper Well-Known Member Donator Full Member

      Joined:
      Aug 2015
      Messages:
      559
      Likes Received:
      375
      Location:
      Palm Desert
      By any chance did you mean 'ColLab 2017' update ? I have the same problem , I couldn't get my reseller to return my calls so ended up installing the update myself. I'm pretty sure I installed in the wrong directory as it now uses an older version of Exo . At first It wouldn't re calibrate my scanner because it was reading the old calibration file from my last scanner (so I ended up copy and paste the file to the location) . Anyway, I got everything working again but am not using the 'ColLab update' because it's still screwed up :( . Lol , I just don't want to mess with it any more as it's working okay .
       
    3. JeromeLee

      JeromeLee New Member Full Member

      Joined:
      Jun 2017
      Messages:
      6
      Likes Received:
      3
      Hi, this is Jerome from Medit. I think I can help with your problem. If you see this message, please contact support@meditcompany.com with your S/N.
      Thanks.
       
      • Winner Winner x 1
    4. Getoothachopper
      Amused

      Getoothachopper Well-Known Member Donator Full Member

      Joined:
      Aug 2015
      Messages:
      559
      Likes Received:
      375
      Location:
      Palm Desert
      Oh ! Thank you so much Jerome, I will contact you tomorrow :)
       
      • Like Like x 1
    5. JeromeLee

      JeromeLee New Member Full Member

      Joined:
      Jun 2017
      Messages:
      6
      Likes Received:
      3
      As I told in my reply, I can support you via teamviewer. It can be solved by chagning exocad setting file. So please let me know teamviewer ID and PW too.
      I'll wait for your contact.
       
    6. Torquadon

      Torquadon Member Full Member

      Joined:
      Aug 2012
      Messages:
      104
      Likes Received:
      16
      To remove buttons check 2 files: defaultsettings-db.xml and settings-db.xml, they are in your exocad instalation DentalDB/Config folder. Buttons are listed between <StartButtonList> </StartButtonList> tags.
       
      • Like Like x 1
    7. DevonR
      Thinking

      DevonR Active Member Full Member

      Joined:
      Jan 2011
      Messages:
      490
      Likes Received:
      71
      Location:
      Simcoe, Ontario, CANADA www.sdldental.com
      I fixed this problem by editing the colab xml settings Settings.PNG
       
    8. dmonwaxa

      dmonwaxa Moderator Staff Member Full Member

      Joined:
      Jun 2009
      Messages:
      2,673
      Likes Received:
      236
      Location:
      TEXAS
      I too noticed the abnormalities and glitches with colLab and exocad today. My buttons in DB were all missing... Import... Scan... Upload ...etc... ALL!
       
    9. dmonwaxa

      dmonwaxa Moderator Staff Member Full Member

      Joined:
      Jun 2009
      Messages:
      2,673
      Likes Received:
      236
      Location:
      TEXAS
      Now scanner will not connect...... went to device manager and updated USB drivers....still won't connect......GGGGRRRRRRRR!!!!! MEDIT!!!!!!
       
    10. dmonwaxa

      dmonwaxa Moderator Staff Member Full Member

      Joined:
      Jun 2009
      Messages:
      2,673
      Likes Received:
      236
      Location:
      TEXAS
    11. 2thm8kr
      Devilish

      2thm8kr Beanosavedmysociallife Full Member

      Joined:
      Dec 2009
      Messages:
      8,543
      Likes Received:
      2,229
      Location:
      Suburbs of Hades
      Try DOF. It just works.
       
      • Funny Funny x 2
    12. cadfan
      Amused

      cadfan Well-Known Member Full Member

      Joined:
      Jul 2013
      Messages:
      1,264
      Likes Received:
      188
      Location:
      Germany
      Maybe they try to copy to much from bug shape ???
       
      • Funny Funny x 1
    13. Glenn Kennedy
      Breezy

      Glenn Kennedy Well-Known Member Donator Full Member

      Joined:
      Jan 2012
      Messages:
      1,387
      Likes Received:
      611
      Location:
      USA
      If you are having trouble with your connection please email: support@meditcompany.com a technician can connect to your PC and solve the problem.
       
      • Like Like x 1
    14. JeromeLee

      JeromeLee New Member Full Member

      Joined:
      Jun 2017
      Messages:
      6
      Likes Received:
      3
      Please send an e-mail to support@meditcompany.com. Then I can help you with your problem.
       
      • Like Like x 1
    15. JeromeLee

      JeromeLee New Member Full Member

      Joined:
      Jun 2017
      Messages:
      6
      Likes Received:
      3
      How are you? I'm waiting for your contact. Please let send me an e-mail about your problem and then I can help you.
      Thanks.
       
      • Like Like x 1
    16. dmonwaxa

      dmonwaxa Moderator Staff Member Full Member

      Joined:
      Jun 2009
      Messages:
      2,673
      Likes Received:
      236
      Location:
      TEXAS
      Hey guys!!!

      Last night I did a complete re-install. Runnning this morning .:) ... I'll let you know how it goes....:cool:
       
    17. dmonwaxa

      dmonwaxa Moderator Staff Member Full Member

      Joined:
      Jun 2009
      Messages:
      2,673
      Likes Received:
      236
      Location:
      TEXAS
      UPDATE!!!!

      So my issue was the scanner was not connecting. I updated USB drivers and still nothing. Error message popped up in colLAB UI ...." camera not connected"....Went to Point Grey to DL drivers but wasn't sure of the camera model. After some research, I determined the model based from the Device Manager UI....CHMN...etc. Went back to point Grey to DL, but had to register wit them in order to download...waited and waited for confirmation email....
      My patience wore thin.....lost 3 days work without colLab...Not Point Grey's fault I might add. Just sayin! Finally I decided to do a complete re-install of colLaAB and signed in to the website....Scanning my first case this morning. Back in the saddle again!!!
       
      • Like Like x 1
      • Informative Informative x 1
    18. Glenn Kennedy
      Breezy

      Glenn Kennedy Well-Known Member Donator Full Member

      Joined:
      Jan 2012
      Messages:
      1,387
      Likes Received:
      611
      Location:
      USA
      Thank you for the follow up post. If this happens again, please contact me or email support@meditcompany.com. There is no need to mess with this for three days when one of our technicians can log onto the computer and solve the issue. At the first sign of trouble contact your dealer or Medit support. If you solve the problem before they can log on then you can just cancel the support request. Our support team's goal is to minimize your downtime.

      -Glenn
       
      • Agree Agree x 1
    19. charles007
      Grumpy

      charles007 Well-Known Member Full Member

      Joined:
      Sep 2007
      Messages:
      3,585
      Likes Received:
      414
      Location:
      Fayetteville, NC
      100% trouble free working with Chris Brown as my Support team..
      Glenn, I did make a few suggestion to Chris on improvements for the scanning software... ;)
       
      • Like Like x 2
    20. dmonwaxa

      dmonwaxa Moderator Staff Member Full Member

      Joined:
      Jun 2009
      Messages:
      2,673
      Likes Received:
      236
      Location:
      TEXAS
      @Glenn Kennedy and @JeromeLee

      Please provide some transparency on whats causing this issue. Even though its up and running it's taking forever just to connect,,,,,and its not my internet speed.

      Timed it this afternoon....1min 36 sec to connect in colLAB UI and be ready for scanning from exocad DB.
       

    Share This Page